Opening up the family living space

Project Info

  • Construction Date

    2005

  • Location

    Seven-Dials, Brighton

The brief


Accommodate the needs of a growing family by transforming a separate kitchen and dining room into a single large family space in which the family could cook, eat and relax. Open up and bring light into the back of the house by inserting bi-folding doors into the rear garden.

The property


The large end-of-terrace house, built at the turn of the 1900s, had a typical layout for the era with an internal dining room and a kitchen to the rear with a single door out into the garden via the old WC and utility room. The separate rooms faced south and west and the best aspect of the rooms was lost.

The solution


Remove the wall between the kitchen and the dining room, relocate the WC and utility room, and insert bi-folding doors across the rear exterior wall, opening up the whole space.
Internally the kitchen units and appliances were moved to the interior of the new room with the dining area located to the rear next to the bi-folding doors. The rear garden was decked, the height of the decking flowing through into the new room.

The result


A happy client: “This has changed our lives. As a large family we spend most of our time at home in the kitchen preparing food, eating it or just chatting round the table. We can now do all of this in one room. The light flows in from noon till sunset and when the sun shines we open the bi-folding doors, move the table outside, or sometime half inside and half outside. The distinction between the inside and the outside becomes blurred and our family living space extends to the edges of the garden.”